Bra att veta inför resan till Kroatien

Ambassad: Svenska Ambassaden ligger i Zagreb.
P.P. 779
HR - 10 001 Zagreb
Tel: +385-(0)1-4925 100

Sverige har konsulat i Rijeka och Split.


Betala: Valutan heter Kuna (HRK). Det kan gå att betala med euro i vissa affärer men det är inte lagligt. Kreditkort accepteras i butiker och på hotellen men inte på alla restauranger. Kortanvändandet är dock inte lika utbrett som i Sverige. Bankomater finns ”överallt”, men det är avgiftsbelagt tills Kroatien kommer med i EU.


Bil: I Kroatien är det högertrafik som gäller. Halvljuset ska alltid vara på. Kroatien har nolltolerans mot alkohol vid bilkörning.


Dricks: Vanligt att man lämnar 5-10 procent vid godkänd service.


Dricksvatten: Drickbart, men kom ihåg att bakteriefloran är annorlunda.


El: 220V, som i Sverige. Adapter behövs inte.


Hälsa: Läkarvård är fri för svenska medborgare. Akutmottagningar samt apotek (ljekarna) finns även på mindre orter. Det finns alltid något apotek som har jouröppet på helger och kvällar.


Akutnummer:

Ambulans/läkare: 94 (även 112)

Brandkår: 93 (även 112)

Bärgning: 987

Polis: 92


Landsnummer: +385


Internet: Internetcaféer finns i de större städerna och i de flesta turistorterna. Bättre hotell erbjuder ofta också uppkoppling.


Språk: För den som inte kan kroatiska så är framförallt engelska men även tyska och italienska användbara språk.


Säkerhet: Kroatien är ett relativt säkert land med låg brottslighet där våldsbrott är ovanliga. Däremot finns viss risk för stöld. Så håll ett extra öga på dina ägodelar, särskilt på offentliga platser som tåg- och busstationer. Som i andra länder är det en god idé att inte exponera sig med dyra ägodelar. I vissa områden finns tyvärr minor kvar sedan kriget. Detta är dock tydligt markerat med varningsskyltar och utgör inget problem så länge man inte ger sig ut på egen hand i riskområden. På denna sajt finns allt man behöver veta om detta.


Tidsskillnad Sverige: ingen


Telefon: Kroatiens nummerupplysning på nätet.

Visum: EU-medborgare behöver inget visum för kortare vistelser än 3 månader. För vistelser längre än 3 månader och för medborgare från andra länder gäller andra regler: Se här.


Öppettider: Beror delvis på var man befinner sig, och när. Under högsäsong i turistorterna är många butiker öppna från 7-8.00 till åtminstone 19.00 under vardagarna. Några butiker kan dock ha siestastängt under eftermiddagen. På lördagar har många öppet från 7-8.00 till 14.00 och på söndagar har åtminstone de större matbutikerna öppet under förmiddagen. Restaurangerna har vanligen öppet från middagstid till midnatt. Banker har öppet mellan 8-20.00 under veckodagarna samt 8.00-12.00 på lördagar. De flesta bankkontoren har stängt på söndagar.

 

  Läs mer om:
  Kroatien
  Brac & Sutivan
  Resa & kommunikation